IJs en HACCP

IJssalons hebben te maken met de hygiënecode voor de ambachtelijke ijs bereiding. Of de hygienecode brood-banketbakkerij of de hygiënecode horeca 2016

Aan het verkopen, en daarvoor gereed maken van ijs producten zijn risico’s verbonden. Daarom is het belangrijk te weten welke handelingen de houdbaarheid ten goede komen en welke juist risico’s met zich meebrengen. Onhygiënisch handelen en een onjuiste temperatuur brengen risico’s met zich mee.

Belangrijke modules in Hygiënecode Online voor de ambachtelijke ijs bereiding zijn:

*schoonmaakschema *temperatuurmeting *pasteurisatie/rijping *werkplanning *klachten *handboek *notities / meldingen *ontvangst leveringen *kalibreren thermometer *personeelsbestand * presenteren / kerntemperatuur

Uitbreiden met:

*urenregistratie en planning *ongediertebestrijding *voorraad beheer *e-mail alert *receptenboek* allergenen.

 

Horeca en HACCP

Sinds 1 april 2016 geldt de nieuwe Hygiënecode horeca. Elk bedrijf dat met voedsel en dranken werkt, moet voldoen aan de wetten van voedselveiligheid.

Deze Hygiënecode voor de Horeca is bedoeld voor horecabedrijven. Hiermee wordt bedoeld een hotel-, pension-, restaurant-, cafe-, cafetaria-, lunchroom-, of cateringbedrijf dat bedrijfsmatig dranken, spijzen of maaltijden verstrekt voor verbruik ter plaatse of deze bezorgt aan derden. Ook niet-horecabedrijven, zoals sportkantines, bakkers en slagers, die vergelijkbare processen hebben, mogen gebruik maken van deze hygiënecode.

Belangrijke modules in Hygiënecode online voor de horeca zijn;

* schoonmaakschema * temperatuurmeting * 2/12 uur regeling * werkplanning * klachten * bereiden/terug koelen * handboek * notitie en meldingen * ontvangst leveringen * kalibreren thermometer * personeelsbestand * presenteren / kerntemperatuur. * sou-vide-bereiding * koud roken product * na pasteurisatie

uitbreiden met:

* urenregistratie en planning * ongediertebestrijding * voorraad beheer producten/artikelen * e-mail alert * receptenboek* Allergenen * label printen versproduct.

Cafetaria en HACCP

Voor alle cafetaria's geld de Hygiënecode horeca 2016. Of u maakt gebruik van Hygiënecode online en vindt in de module handboek een totale Hygiënecode die professionele frituurder helpt bij het werken in een veilige en hygiënische werkomgeving en het verkopen van veilig voedsel.

Beide handboeken beschrijven de basisvoorwaarde en procedures. hierdoor kan er in principe worden uitgegaan dat aan alle HACCP-beginselen wordt voldaan, die gelden vanaf 1 april 2016.

Belangrijke modules in Hygiënecode online voor de cafetaria zijn;

* schoonmaakschema * temperatuurmeting * 2/12 uur regeling * werkplanning * klachten * bereiden/terug koelen * handboek * notitie en meldingen * ontvangst leveringen * kalibreren thermometer * personeelsbestand * presenteren / kerntemperatuur. * sou-vide-bereiding * koud roken product * na pasteurisatie * frituren * weekafsluiting.

uitbreiden met:

* urenregistratie en planning * ongediertebestrijding * voorraad beheer producten/artikelen * e-mail alert * receptenboek* Allergenen * label printen versproduct.

Catering en HACCP

Hygiënecodes voor de contract catering en de horeca. Een partycateringbedrijf dat niet aan contract catering doet, kan het beste gebruik maken van de Hygiënecode voor de horeca. Hierin is een apart onderdeel gewijd aan party catering.

voor bedrijven die wel contract catering doen is er de Hygiënecode contract catering.

voor werken in de catering is de hygiëne van groot belang. Bedorven of besmette producten leveren immers een gevaar op voor onze gezondheid. Dit wordt mede gewaarborgd middels het HACCP systeem. HACCP houdt in dat alle handelingen binnen de catering met betrekking tot het product worden nagelopen op mogelijke voedselveiligheids- en gezondheidsrisico's voor de gast. Alle medewerkers werken met de voor hun belang zijnde HACCP formulieren. De vervoersmiddelen worden ook gereinigd volgens een HACCP richtlijnen. Dit alles volgens de laatste HACCP (2016)richtlijnen en normen.

Belangrijke modules in Hygiënecode Online voor de Catering zijn:

*schoonmaakschema *temperatuurmeting *pasteurisatie/rijping *werkplanning *klachten *handboek *notities / meldingen *ontvangst leveringen *kalibreren thermometer *personeelsbestand * presenteren / kerntemperatuur

Uitbreiden met:

*urenregistratie en planning *ongediertebestrijding *voorraad beheer *e-mail alert *receptenboek* allergenen.