Hygienecode Online en HACCP

Wat is Hygiënecode Online?              

Hygiënecode Online is een systeem dat speciaal is ontwikkeld voor bedrijven in de voedingsmiddelensector. Deze bedrijven zijn gehouden aan de wet- en regelgeving van de overheid en staan onder controle van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Om conform de wet- en regelgeving te werken, zijn er voor vrijwel alle voedingsmiddelenbranches hygiënecodes opgesteld. Hygiënecode Online legt de verbinding tussen deze hygiënecodes en de praktijk. Het online systeem is dé oplossing voor veilig en verantwoord werken in een schone, hygiënische productieomgeving. De gebruiker hoeft geen computerexpert te zijn om met het systeem te kunnen werken. Het is eenvoudig te bedienen en makkelijk te begrijpen. Het rekent af met papieren rompslomp. Hygiënecode Online: ontwikkeld in de praktijk vóór de praktijk. 

Hoe werkt Hygiënecode Online?

 “Eenmaal ingelogd met gebruikersnaam en wachtwoordlaat het systeem zich heel simpel bedienen.

Op de openingspagina staat precies wat er die dag moet gebeuren aan schoonmaken, temperatuurmetingen,enz.

Verder staat de complete Hygiënecode er digitaal in bij de module handboek, Hier kun je ook al uw huisregels plaatsen zodat ook deze niet kwijt raken en altijd te raadplegen zijn.

Onder de knop ‘Werknemers’ is het mogelijk de werktijden van de werknemers bij te houden in een dag- en maandoverzicht. Het personeel krijgt allemaal een eigen pincode voor in en uit te klokken. Het ‘Schoonmaakschema’ geeft duidelijk aan wat er die dag moet worden schoongemaakt. En belangrijk hoe u het schoongemaakt wil hebben. Bij ‘Temperaturen’ registreert u de temperaturen van de apparatuur. ‘Ontvangstlevering’ biedt de mogelijkheid leveringen te checken en digitaal vast te leggen.”

Verder geeft het systeem automatisch een melding van alle werkzaamheden die op een dag moeten gebeuren. Ook etiketten printen is mogelijk om het vers assortiment te voorzien van naam en productie- en THT-data.” en de allergenen sticker is hier een onderdeel van.

Zo is er voor elk bedrijf dat werkt met een hygiënecode een systeem te leveren dat helemaal is afgestemd op de specifieke behoeften. “En mocht een ondernemer tijdens het gebruik toch onverwacht problemen ervaren? Ons support team staat 24/7 klaar om die zo spoedig mogelijk te verhelpen,” 

Maak vrijblijvend een afspraak op www.hygienecodeonline.nl


                                      

 

 

Allergenen en HACCP

Allergenen in de Online module:

Op een simpele manier kun je via de module allergenen alles delen met je personeel over welke allergenen er in welk gerecht zitten. Zo kan elk personeelslid prima antwoorden op alle vragen van uw klanten. Door een duidelijk overzicht in de module allergenen, met een duidelijke indeling van ontbijt, voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht ,lunch en losse producten.

In de module allergenen zit ook het label printen van de allergenen sticker. Dit is nodig als u producten gaat bewaren en allergenen aanwezig zijn.

meer info? klik hier

Personeel en HACCP

uren registratie en personeelsplanning.

Nu samen met je complete HACCP ook je urenregistratie en personeelsplanning bijhouden in 1 systeem! Dat maakt het voor iedereen nog makkelijker. Simpel inklokken van het personeel gaat met een eigen pincode. Alle tijden die geklokt zijn worden opgeslagen in het systeem en kunt u als beheerder simpel uitlezen en eventueel aanpassen. Als alles is nagekeken is het in een Exel bestand simpel door te sturen naar je boekhouder of eigen administratie.

De planning gaat via een eigen omgeving in het systeem. Daar kan elk personeels lid inloggen en zien wat het rooster is en aangeven wanneer ze beschikbaar zijn. Alles via hun persoonlijke code. Als beheerder kunt u nu alles overzichtelijk in zien en kunt u op een simpele manier plannen. Als je klaar bent is het 1 klik op de knop 'verzenden' en alle medewerkers krijgen de planning ook nog netjes door gemaild met alle opmerkingen erbij.

meer info? klik hier

Receptenboek en HACCP

Heel je receptenboek digitaal voor alle medewerkers simpel in te zien. In de module receptenboek van Hygiënecode online is je complete receptenboek digitaal op te slaan. Zo dat deze niet zoek raken, en dat voor iedereen duidelijk is dat je deze recepten gebruikt. Dit is weer belangrijk dat je als ondernemer weet welke recepten dat er gebruikt worden en dat je precies weet wat de allergenen zijn in de voeding die je verkoopt. Als je deze dan ook nog in eigen huisstijl en met foto's verwerkt is je digitale receptenboek gewoon een plaatje!

Meer info? klik hier.

HACCP

HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) is een voedselveiligheidssysteem. Bedrijven die met voedsel omgaan voorkomen hiermee dat de veiligheid van ons eten in gevaar komt.   


Van elke fase in de productie brengt het bedrijf in kaart wat er fout kan gaan en hoe dit kan worden voorkomen.

Omschrijving

HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Bij het verwerken van voedingsmiddelen kunnen er dingen mis gaan, wat de veiligheid van ons eten in gevaar brengt. Bedrijven die voedsel produceren of verwerken moeten mogelijke risico’s beschrijven in een voedselveiligheidsplan. Dit is een HACCP-plan. Alle voedselverwerkers zijn verplicht een HACCP-plan op te stellen. HACCP valt onder de Europese wetgeving. 

De Amerikaanse NASA bedacht het HACCP systeem in de jaren 60 om het eten voor astronauten te controleren. De richtlijnen hiervoor zijn uitgewerkt door de Codex Alimentarius.

Inhoud van HACCP

Met HACCP loopt een bedrijf het hele productieproces na op mogelijke gevaren voor de veiligheid van voedsel. Deze gevaren worden benoemd. Vervolgens moeten ze aangeven hoe de daaraan verbonden risico’s worden beheerst. De woorden in Hazard Analysis and Critical Control Points geven weer waar het voor staat. 

Hazard: Een ‘hazard’ is een gevaar dat in een product aanwezig kan zijn en vervolgens een bedreiging voor de gezondheid van de consument kan vormen. Het gaat daarbij om:

  • Microbiologische gevaren: bacteriën, schimmels, virussen en parasieten.
  • Chemische gevaren, oftewel schadelijke stoffen: dioxines, zware metalen, schimmelgifstoffen, resten bestrijdingsmiddelen, enzovoorts. 
  • Fysische gevaren: glas, botdeeltjes, scherpe metaal- of houtdeeltjes, enzovoorts. 

Analysis: ‘Analysis’ staat voor het analyseren van de mogelijke aanwezige gevaren. Er moet een inschatting gemaakt worden van het risico. Het risico is een combinatie van de kans op het gevaar en de ernst van de gevolgen voor de gezondheid als dit zou gebeuren.

 Kort weergegeven geldt risico = kans x ernst. 

Citical Control Points: ‘Critical Control Points’ zijn punten in het proces die onder controle gehouden moeten worden om een gevaar te voorkomen, of terug te brengen tot een acceptabel niveau.

Werken met HACCP

HACCP is een preventief systeem, gebaseerd op 7 principes:

  1. Bepaal alle mogelijke gevaren van de processen die binnen het bedrijf worden uitgevoerd. 
  2. Bepaal de Citical Control Points (CCP’s). Dit zijn punten die onder controle gehouden moeten worden om een gevaar voor de voedselveiligheid te voorkomen. 
  3. Stel per CCP een norm vast. 
  4. Monitor de CCP’s. Stel vast hoe de CCP’s gecontroleerd worden. 
  5. Leg corrigerende maatregelen vast per CCP. In deze maatregelen staat welke actie nodig is wanneer tijdens een controle blijkt dat een CCP niet aan de vastgestelde norm voldoet. 
  6. Controleer of het HACCP-plan goed is. Deze verificatie is een periodieke controle en laat zien of de werkwijze tot voldoende veiligheid leidt. 
  7. Leg alles vast. Houd documentatie en registraties bij.   

Voor veel bedrijfstakken is een hygiënecode opgesteld. Dit is een praktische vertaling van een HACCP-plan.