Bakker en HACCP

Wie een brood- banketbakkerij heeft, kan het beste werken met de hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij. Hierin worden kritische stappen voor de bereiding van brood, banket en andere bakkerijproducten besproken.

Bepaalde regels uit de Hygiënecode zijn voor ieder bedrijf in de bakkerijsector van toepassing. Er staan echter ook risico’s beschreven die gekoppeld zijn aan bepaalde werkzaamheden, die niet in ieder bedrijf voorkomen. De bijbehorende maatregelen zijn dus niet voor elk bedrijf bedoeld en zeker niet voor iedere medewerker. Processen die je niet toepast, hoef je immers ook niet te beheersen.

Het kan ook zijn dat bepaalde processtappen binnen uw bedrijf buiten de reikwijdte van de Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij vallen. In dat geval kunt u gebruikmaken van een andere goedgekeurde Hygiënecode waarin deze stappen wél beschreven staan. Zijn de stappen in geen enkele officiële Hygiënecode vastgelegd, dan moet u zelf een voedselveiligheidsplan voor die processen opstellen. Win hiervoor altijd deskundig advies in.

Belangrijke modules in Hygiënecode online voor de bakker zijn;

* schoonmaakschema * temperatuurmeting * 2/12 uur meeting * werkplanning * klachten * bereiden/terug koelen * handboek * notitie en meldingen * ontvangst leveringen * kalibreren thermometer * personeelsbestand * 

uitbreiden met:

* urenregistratie en planning * ongediertebestrijding * voorraad beheer producten/artikelen * e-mail alert * receptenboek

Banketbakker en HACCP

Banket Bakkers in Nederland gebruiken de Hygiënecode Brood- Banketbakkerij. Voor banket bakkers zijn er meer risico's als het gaat om microbiologisch eisen in de Hygiënecode . Denk daarbij aan producten zoals slagroom, banketbakkersroom, crème. Door een juist samengestelde Hygiënecode voor de banketbakker is het overzichtelijk en werkzaam.

Controle:

De Hygiënecode draagt bij aan structuur binnen een bedrijf. De code helpt iedereen in het bedrijf scherp te houden. Om het belang van de Hygiënecode te benadrukken, controleert de NVWA bakkers op naleving ervan. Wie zich niet aan de regels houdt, kan een boete krijgen.

Belangrijke modules in Hygiënecode online voor de bakker zijn;

* schoonmaakschema * temperatuurmeting * 2/12 uur meeting * werkplanning * klachten * bereiden/terug koelen * handboek * notitie en meldingen * ontvangst leveringen * kalibreren thermometer * personeelsbestand * traceerbaarheid

uitbreiden met:

* urenregistratie en planning * ongediertebestrijding * voorraad beheer producten/artikelen * e-mail alert * receptenboek

Lunchroom en HACCP

Lunchroom/broodjeszaken in Nederland gebruiken de Hygiënecode Brood- Banketbakkerij of de hygiënecode horeca 2016. Voor lunchrooms is het een combinatie van bakken en een stuk horeca. De risico's zitten vooral in het buffet/saladebar gedeelte. Netjes werken is hier dan ook heel belangrijk. Ook de temperaturen van de ingrediënten die gebruikt worden is hier belangrijk. Dit  zijn de risico's als het gaat om microbiologisch eisen in de Hygiënecode .  Door een juist samengestelde Hygiënesysteem voor deze branche is het overzichtelijk en werkzaam.

Controle:

De Hygiënecode draagt bij aan structuur binnen een bedrijf. De code helpt iedereen in het bedrijf scherp te houden. Om het belang van de Hygiënecode te benadrukken, controleert de NVWA  op naleving ervan. Wie zich niet aan de regels houdt, kan een boete krijgen.

Belangrijke modules in Hygiënecode online voor de lunchroom/broodjes bar zijn;

* schoonmaakschema * temperatuurmeting * 2/12 uur regeling * werkplanning * klachten * bereiden/terug koelen * handboek * notitie en meldingen * ontvangst leveringen * kalibreren thermometer * personeelsbestand * presenteren / kerntemperatuur.

uitbreiden met:

* urenregistratie en planning * ongediertebestrijding * voorraad beheer producten/artikelen * e-mail alert * receptenboek* Allergenen